indicka mrkvova halva ajurvedsky recept

Indická mrkvová halva – ajurvédský recept

Když nevím co s mrkví a na slano jsem jí jedla nedávno, indická mrkvová halva podle ajurvédkého receptu z kuchařky Dr. Vasant Lada je to první v co mně napadne ji uvařit. Ano, ajurvéda doporučuje jíst sladké. Avšak né nakonci, jak jsme běžně u nás doma zvyklí – víš jak, dát si ještě dezert po jídle, ale spolu s hlavním jídlem. Ideálně hned jako chod první. A proč? Dezert po jídle dle ajurvédské tradice způsobuje zácpu a problémy s dýchacími cestami. A o to určitě nestojíš. Za to o recept ano, že? Tak tady je.

Indická mrkvová halva – ajurvédský recept (Gajar Ka Halva)

snižuje Vátu, Pitu, Kaphu a na 8-10 porcí budeš potřebovat:

2 hrnky oloupané, nastrouhané bio mrkve 

Špetku šafránu a lžíce mléka (obejdeš se bez něj) 

Půl hrnku přepuštěného másla Ghí 

7 hrnků plnotučného mléka v bio kvalitě 

Zarovnanou čajovou lžičku a mletého kardamomu 

1 hrnek Muscovado či jiného cukru ( nebo množství dle chuti)

1 lžíci růžové vody 

2 lžíce sušených rozinek v bio kvalitě 

10-15 nasekaných mandlí (množství dle chuti) a

10-15  nasekaných pistácií (množtví dle chuti) či 

10-15  nasekaných kešu (množtví dle chuti)

Extra nasekané ořechy na ozdobu 

Pozn 1.: stačí jeden druh ořechů, více zatěžuje trávení v kombinaci s dalším proteinem, ale proti gustu…

Postup přípravy indické halvy

Nasekané ořechy spolu s hrozinkami opraž na pánvi a odlož na později.

(Šafrán namoč do lžíce mléka a nech luhovat.)

Rozehřej si hrnec na mírném ohni a přidej Ghí. K němu nastrouhanou mrkev a to orestuj. Restuj tak dlouho až mrkev bude cítit a trošku zhnědne cca 5 minut. Zalej mlékem, přidej cukr, rozinky a nasekané ořechy, mletý kardamom, (šafrán s mlékem) a růžovou vodu. Míchej pár minut a pak přiveď směs k varu. Míchej do zhoustnutí. Je třeba u toho být aby se to nespálilo. Pokud chceš mrkvovou halvu hustší pokračuj ve vaření, jinak ji za stálého míchání stáhni na mírný plamen cca 5 minut a je hotovo. Servíruj teplé či studené. Obojí možné.

TIPi z PRAXE

indicky mrkvovy dezertJá osobně indickou mrkvovou halvu vařím až do konzistence těsta – mám to tak ráda. Vychladím a napěchuji do formy na chleba vystlané fresh folií, kterou předem vysypu extra nasekanými ořechy a podávám jako dezert.

O svátek Diwali tomu bylo jinak. Tu jsem vyválela halvu na válu jako těsto na cukroví a vykrajovala z ní srdíčka a hvězdičky. Z okrájených zbytků uválela kuličky. Fantazii se meze nekladou. V Indii ji běžně najdeš ve formě cca 3x3x1,5cm pralinek, pralinek posypaných čerstvě nasekanými ořechy v papírovém košíčku.

Mrkvová halva je hutná, sytá a doslova se rozpouští na jazyku.Mňam.

Přeji dobrou chuť.

Hari Óm Tat sat

Lucie Meeraji

.

Lucie Meera Ji
Nořím se do hlubin svého těla a učím se rozumět jazyku, kterým ke mě hovoří. Inspiruju svou cestou druhé k tomu, aby se nebáli vystoupit z řady a dovolili si být více sami sebou. Věřím, že žití v Pravdě svého Bytí, péče o duši a tělo je klíčem ke zdraví a lékem na večnou nespokojenost dostupný všem a nestojí skoro nic - pouze naši pozornost a čas.
Komentáře