Když nevím co s mrkví a na slano jsem jí jedla nedávno, indická mrkvová halva podle ajurvédkého receptu z kuchařky Dr. Vasant Lada je to první v co mně napadne ji uvařit. Ano, ajurvéda doporučuje jíst sladké. Avšak né nakonci, jak jsme běžně u nás doma zvyklí – víš jak, dát si ještě dezert po jídle, ale spolu s hlavním jídlem. Ideálně hned jako chod první. A proč? Dezert po jídle dle ajurvédské tradice způsobuje zácpu a problémy s dýchacími cestami. A o to určitě nestojíš. Za to o recept ano, že? Tak tady je.
snižuje Vátu, Pitu, Kaphu a na 8-10 porcí budeš potřebovat:
2 hrnky oloupané, nastrouhané bio mrkve
Špetku šafránu a lžíce mléka (obejdeš se bez něj)
Půl hrnku přepuštěného másla Ghí
7 hrnků plnotučného mléka v bio kvalitě
Zarovnanou čajovou lžičku a mletého kardamomu
1 hrnek Muscovado či jiného cukru ( nebo množství dle chuti)
1 lžíci růžové vody
2 lžíce sušených rozinek v bio kvalitě
10-15 nasekaných mandlí (množství dle chuti) a
10-15 nasekaných pistácií (množtví dle chuti) či
10-15 nasekaných kešu (množtví dle chuti)
Extra nasekané ořechy na ozdobu
Pozn 1.: stačí jeden druh ořechů, více zatěžuje trávení v kombinaci s dalším proteinem, ale proti gustu…
Nasekané ořechy spolu s hrozinkami opraž na pánvi a odlož na později.
(Šafrán namoč do lžíce mléka a nech luhovat.)
Rozehřej si hrnec na mírném ohni a přidej Ghí. K němu nastrouhanou mrkev a to orestuj. Restuj tak dlouho až mrkev bude cítit a trošku zhnědne cca 5 minut. Zalej mlékem, přidej cukr, rozinky a nasekané ořechy, mletý kardamom, (šafrán s mlékem) a růžovou vodu. Míchej pár minut a pak přiveď směs k varu. Míchej do zhoustnutí. Je třeba u toho být aby se to nespálilo. Pokud chceš mrkvovou halvu hustší pokračuj ve vaření, jinak ji za stálého míchání stáhni na mírný plamen cca 5 minut a je hotovo. Servíruj teplé či studené. Obojí možné.
Já osobně indickou mrkvovou halvu vařím až do konzistence těsta – mám to tak ráda. Vychladím a napěchuji do formy na chleba vystlané fresh folií, kterou předem vysypu extra nasekanými ořechy a podávám jako dezert.
O svátek Diwali tomu bylo jinak. Tu jsem vyválela halvu na válu jako těsto na cukroví a vykrajovala z ní srdíčka a hvězdičky. Z okrájených zbytků uválela kuličky. Fantazii se meze nekladou. V Indii ji běžně najdeš ve formě cca 3x3x1,5cm pralinek, pralinek posypaných čerstvě nasekanými ořechy v papírovém košíčku.
Mrkvová halva je hutná, sytá a doslova se rozpouští na jazyku.Mňam.
Přeji dobrou chuť.
Hari Óm Tat sat
Lucie Meeraji
.