indicka mrkvova halva ajurvedsky recept

Indická mrkvová halva

Když nevím, co s mrkví a na slano jsem jí jedla nedávno, indická mrkvová halva inspirovaná ajurvédským receptem z kuchařky Dr. Vasant Lada, je to první, v co mně napadne ji uvařit. Můj partner ji miluje. Věřím, že si ji zamiluješ i ty. Je to podzimní mňamka po který se jen zapráší.

Indická mrkvová halva (Gajar Ka Halva)

na 6 porcí budeš potřebovat:

  • 2 hrnky oloupané nahrubo nastrouhané bio mrkve 
  • Špetku šafránu a lžíce mléka (obejdeš se bez něj*) 
  • 6 polévkových lžic přepuštěného másla Ghí v bio kvalitě
  • 1 hrnek plnotučného mléka v bio kvalitě (ideál nepasterizované, ale může být i paster)
  • 1/2 čajové lžičky mletého kardamomu 
  • 1/3 hrnku Muscovado či jiného cukru ( množství dle chuti)
  • 1 čajovou lžičku růžové vody (množství dle chuti)
  • 2 lžíce sušených rozinek v bio kvalitě, ideálně nesýřené
  • 10-15 nasekaných mandlí (množství dle chuti) nebo
  • 10-15  nasekaných pistácií (množství dle chuti) nebo 
  • 10-15  nasekaných kešu (množství dle chuti)
  • Extra nasekané ořechy na ozdobu 

Pozn 1.: stačí jeden druh ořechů, více zatěžuje trávení v kombinaci s dalším proteinem, ale vyjímečně proti gustu…

Postup přípravy:

Nasekané ořechy spolu s hrozinkami opraž na pánvi a odlož na později.

(Šafrán namoč do lžíce mléka a nech 10 min luhovat*.)

Rozehřej si ideálně nepřiplnavý hrnec na mírný oheň a přidej Ghí. K němu nastrouhanou mrkev a tu orestuj. Restuj tak dlouho, až mrkev bude cítit a trošku zhnědne, cca 5 minut. Zalej mlékem, přidej cukr, rozinky, nasekané ořechy, mletý kardamom, (šafrán s mlékem*) a růžovou vodu. Míchej pár minut a pak přiveď směs k varu. Míchej do zhoustnutí.  Pokud to trvá moc dlouho, klidně zesil plamen, ale buď u sporáku, je potřeba ji kontrolovat, promíchávat. Halvu průběžně chutnávej a dle potřeby přidej víc kapek růžové vody, kardamomu či cukru. Pokud chceš mrkvovou halvu hustší, pokračuj ve vaření, jinak ji za stálého míchání stáhni na mírný plamen na cca 5 minut a je hotovo. Servíruj teplé či studené. Obojí možné.

TIPi z PRAXE

indicky mrkvovy dezertJá osobně indickou mrkvovou halvu vařím až do konzistence husté kaše – mám to tak ráda. Vychladím a napěchuji do formy na chleba vystlané fresh folií, kterou předem vysypu extra nasekanými ořechy a podávám jako dezert pokrájenou na plátky.

O indický svátek Diwali tomu bylo jinak. To jsem vyválela halvu na válu jako těsto a vykrajovala z ní srdíčka a hvězdičky, jako když děláme o Vánocích cukroví.

Z okrájených zbytků uválela kuličky. Fantazii se meze nekladou. V Indii havu běžně najdeš ve formě cca 3x3x1,5cm pralinek, pralinek posypaných čerstvě nasekanými ořechy v papírovém košíčku nebo jako puding.

Pozor! Mrkvová halva je hutná, sytá a doslova se rozpouští na jazyku. Mňam.

Vegan verze indické mrkvové halvy

Mléko nahraď třeba domácím rostlinným z kešu nebo kokosovým od Wild & Coco, kokosový je přirozeně sladší když se uvaří, takže nebudeš muset tolik sladit a místo ghíčka zkus kokosový olej bez vůně. Pokud chceš sugar-free variantu, hrnek datlí namoč na 30 min v horké vodě a pak vymixuj spolu s trochou kokosového mléka, které je součástí tohoto receptu. Upozorňuju, že výsledná chuť je trošku jiná. Mlíko je prostě mlíko 😉

Přeji dobrou chuť.

हरी ओम् तत् सत्

Lucie Meera Ji

Lucie Meera Ji
Nořím se do hlubin svého těla a učím se rozumět jazyku, kterým ke mě hovoří. Inspiruju svou cestou druhé k tomu, aby se nebáli vystoupit z řady a dovolili si být více sami sebou. Věřím, že žití v Pravdě svého Bytí, péče o duši a tělo je klíčem ke zdraví a lékem na večnou nespokojenost dostupný všem a nestojí skoro nic - pouze naši pozornost a čas.
Komentáře