chleb psenicno-zitny z kvasku

Jak na domácí pšenično-žitný chléb z kvásku

Nikdy předtím jsem doma chleba nepekla. Naučila jsem se to až během 28 denního programu v jóga ašrámu v Dolní Čermné. Jako dobrovolník – sevak jsem tu čelila mnoha poprvé a jak na domácí pšenično-žitný chléb z kvásku, bylo jedním z nich. Prošla jsem doslova rychlo kurzem. Jeden den spolu s představenou ašrámu Unmani Nath, podruhé už sama a pak znovu a opět podle potřeby pro hosty ašrámu k snídani, pro nás na svačinu. Prostě rutinní voňavá práce, která ti vykouzlí úsměv na tváři pokaždý, když vykyne. Tak jdeme na to!

Fáze 1: Dobrý kvásek, základ chleba

priprava kvasku na domaci chleba V ašrámu na mě kvásek čekal v lednici. Ve sklenici s uzávěrem. Stačilo ho rozmíchat a přikrmit. Přikrmit čerstvě namletou žitnou moukou z mlýnu a přidat vlažnou vodu. To vše spolu smíchat do konzistence jogurtu.

,,Hlavně dávat pozor na to, aby voda, nebyla moc teplá, jinak by ti kvásek umřel‘‘ – říkala mi Unmani Nath.

 

Šup s ním do předehřáté trouby 

Pak dej dokrmenej kvásek na chleba vykynout. Nejlíp ven, pěkně na Slunce. Pokud hřeje málo, tak na topení a pokud ani to, tak si před krmením kvásku předehřej troubu na 40°stupňů Celsia. Kvásek tam pak strč, v otevřené nádobě a nech ho tam dokud nenabude trošku na objemu. Cca 30-45  min.

Než kvásek nakyne

Tak si vymaž si formu na pečení chleba.V Yogashrama jsme používali kokosový tuk. Důležité je ji opravdu pečlivě vymazat. Pak vysypat kukuřičným škrobem. Zbytek škrobu z formy pak klidně vsyp do směsi na chléb, kterou si připravíš během kynutí kvásku.

Fáze 2: Příprava chlebové směsi na pšenično-žitný chléb z kvásku

pšenice žito mouka na chleba z kvásku

Na jeden chléb 200g pšeničné a 200g žitné. Přesně si to množství odvaž na kuchňské váze. Dej do mlýnu (pokud máš) a namel si čerstvou. Pokud nemáš v ašrámu ti jí dokonce namelou. Jsi-li vzdálen od ašrámu nebo mlýnu, tak použij kupovanou ve stejném poměru. K tomu přidej polévkovou lžíci kmínu, polévkovou lžíci černé himalájské soli a hrst slunečnicových semínek v biokvalitě. Pořádně promíchej ať se směs na na chlép pěkně smísí pěkně dohromady. Na závěr vyhloubi vařechou vprostřed důlek.

 

Na řadě je kvásek 

kvasek na domaci chleba psenicno zitnyDo důlku nakynutej kvásek vlej. K tomu měj po ruce připravenou vodu. Vodu která má teplotu asi tak jako tvoje tělo, může být i o trošičku chladnější. A přilej ji do mísy, radši přilej méně než hodně. Míchej, pečlivě, aby se vše pekně spojilo a přidávej vodu dle potřeby. Měla by ti vzniknout taková lepivější pasta.

 

 

Pak s těstem do formy

forma domaci chleb z kvasku Ale opatrně, ať vysypané stěny kukuřičným škrobem těsto nestáhne dolů, při pečení by se chlép přilepil. Pak vem vidličku, pomalu a jemně urovnej těsto na chléb od prostřed pěkně do stran, vytvoř pěknou strukturu. A dej těsto ve formě na chléb kynout.  Kldině zpět do vyhřáté trouby, na topení nebo ven na Slunce a přikrej vlhkou utěrkou. Nech těsto na chléb trpělivě kynout, tak dlouho dokud nevystoupá až k okraji formy 🙂 někdy to může trvat několik hodin. Průběžne těsto na chléb kontroluj a když je venku moc horko, utěrku udržuj dostatečně vlhkou.

 

Fáze 3: Pečení chleba z kvásku v troubě 

V ašrámu jsem měli chytrou troubu. Stačilo navolit assist. Program na pečení chleba. Zvolit váhu chleba. A zmáčnout tlačítko play. Proces pečení trval něco málo přesně hodinu a pár minut k tomu. Proto zvol teplotu i délku pečení dle typu trouby, kterou máš doma.

No a máš napečeno. 

pšenično žitný domácí chléb z kváskuAž trouba zahlásí, že už je napečeno, chleba vyndej z trouby a vyklop na prkénko. Postav na bok. Nech dostatečně vychladnout. Skvěle chutná jen tak samotný, s ghí a troškou černé soli, jakoukoli pomazánkou, dobrý je i k polévce a když už není tak docela čerstvý a zbude ti trocha, tak ho reužij i na krutonky, rozmixuj v rostlinném mlíce na omáčku na špageti nebo třeba přidej do nádivky. Chléb doporučuju uchovávat bavlněném pytlíku nebo zabalit do utěrky, déle ti vydrží.

Dobrou chuť.

 

 

Lucie Meera Ji
Nořím se do hlubin svého těla a učím se rozumět jazyku, kterým ke mě hovoří. Inspiruju svou cestou druhé k tomu, aby se nebáli vystoupit z řady a dovolili si být více sami sebou. Věřím, že žití v Pravdě svého Bytí, péče o duši a tělo je klíčem ke zdraví a lékem na večnou nespokojenost dostupný všem a nestojí skoro nic - pouze naši pozornost a čas.
Komentáře