Nikdy předtím jsem doma chleba nepekla. Naučila jsem se to až během 28 denního programu v jóga ašrámu v Dolní Čermné. Jako dobrovolník – sevak jsem tu čelila mnoha poprvé a jak na domácí pšenično-žitný chléb z kvásku, bylo jedním z nich. Prošla jsem doslova rychlo kurzem. Jeden den spolu s představenou ašrámu Unmani Nath, podruhé už sama a pak znovu a opět podle potřeby pro hosty ašrámu k snídani, pro nás na svačinu. Prostě rutinní voňavá práce, která ti vykouzlí úsměv na tváři pokaždý, když vykyne. Tak jdeme na to!
V ašrámu na mě kvásek čekal v lednici. Ve sklenici s uzávěrem. Stačilo ho rozmíchat a přikrmit. Přikrmit čerstvě namletou žitnou moukou z mlýnu a přidat vlažnou vodu. To vše spolu smíchat do konzistence jogurtu.
,,Hlavně dávat pozor na to, aby voda, nebyla moc teplá, jinak by ti kvásek umřel‘‘ – říkala mi Unmani Nath.
Šup s ním do předehřáté trouby
Pak dej dokrmenej kvásek na chleba vykynout. Nejlíp ven, pěkně na Slunce. Pokud hřeje málo, tak na topení a pokud ani to, tak si před krmením kvásku předehřej troubu na 40°stupňů Celsia. Kvásek tam pak strč, v otevřené nádobě a nech ho tam dokud nenabude trošku na objemu. Cca 30-45 min.
Tak si vymaž si formu na pečení chleba.V Yogashrama jsme používali kokosový tuk. Důležité je ji opravdu pečlivě vymazat. Pak vysypat kukuřičným škrobem. Zbytek škrobu z formy pak klidně vsyp do směsi na chléb, kterou si připravíš během kynutí kvásku.
Na jeden chléb 200g pšeničné a 200g žitné. Přesně si to množství odvaž na kuchňské váze. Dej do mlýnu (pokud máš) a namel si čerstvou. Pokud nemáš v ašrámu ti jí dokonce namelou. Jsi-li vzdálen od ašrámu nebo mlýnu, tak použij kupovanou ve stejném poměru. K tomu přidej polévkovou lžíci kmínu, polévkovou lžíci černé himalájské soli a hrst slunečnicových semínek v biokvalitě. Pořádně promíchej ať se směs na na chlép pěkně smísí pěkně dohromady. Na závěr vyhloubi vařechou vprostřed důlek.
Na řadě je kvásek
Do důlku nakynutej kvásek vlej. K tomu měj po ruce připravenou vodu. Vodu která má teplotu asi tak jako tvoje tělo, může být i o trošičku chladnější. A přilej ji do mísy, radši přilej méně než hodně. Míchej, pečlivě, aby se vše pekně spojilo a přidávej vodu dle potřeby. Měla by ti vzniknout taková lepivější pasta.
Pak s těstem do formy
Ale opatrně, ať vysypané stěny kukuřičným škrobem těsto nestáhne dolů, při pečení by se chlép přilepil. Pak vem vidličku, pomalu a jemně urovnej těsto na chléb od prostřed pěkně do stran, vytvoř pěknou strukturu. A dej těsto ve formě na chléb kynout. Kldině zpět do vyhřáté trouby, na topení nebo ven na Slunce a přikrej vlhkou utěrkou. Nech těsto na chléb trpělivě kynout, tak dlouho dokud nevystoupá až k okraji formy 🙂 někdy to může trvat několik hodin. Průběžne těsto na chléb kontroluj a když je venku moc horko, utěrku udržuj dostatečně vlhkou.
V ašrámu jsem měli chytrou troubu. Stačilo navolit assist. Program na pečení chleba. Zvolit váhu chleba. A zmáčnout tlačítko play. Proces pečení trval něco málo přesně hodinu a pár minut k tomu. Proto zvol teplotu i délku pečení dle typu trouby, kterou máš doma.
No a máš napečeno.
Až trouba zahlásí, že už je napečeno, chleba vyndej z trouby a vyklop na prkénko. Postav na bok. Nech dostatečně vychladnout. Skvěle chutná jen tak samotný, s ghí a troškou černé soli, jakoukoli pomazánkou, dobrý je i k polévce a když už není tak docela čerstvý a zbude ti trocha, tak ho reužij i na krutonky, rozmixuj v rostlinném mlíce na omáčku na špageti nebo třeba přidej do nádivky. Chléb doporučuju uchovávat bavlněném pytlíku nebo zabalit do utěrky, déle ti vydrží.
Dobrou chuť.