google-site-verification=G3hTbxiS8OIotF62-Lr9_7RpW8a5GA0iujnWHGck5Rs
jak uvarit indicky masala caj

Jak se vaří indický čaj Masala

Upřímně, čaj Masala jsem v Indii nevyhledávala. Poprvé ho pila v jogové škole. Nechutnal mi. Teplý, sladký, černý čaj s mlíkem, kterej mi připomínal to kakao se škraloupem ve školce.  Ošklíbala jsem se. Nedopitej ho nabídla do kruhu spolužáků. O šálek čaje Masala navíc byl k snídani vždycky velkej zájem. Upitej nebo ne. Hlavně že byl.

Čaj Masala znovu po půl roce

Při druhé návštěvě – půl ročním pobytu v Indii v roce 2019 se naskytlo hned několi příležitostí Masalu ochutnat. Víckrát jinak. Indická máma Dipa ho vařila tak, jak jí to učil její muž – chai maker. To je prosím člověk, který se živí výhradně vařením/prodejem čaje Masala. Super profese. Ale dobrého chai makera, by jste v Indii pohledali. No.

Vyhlášený Frog Life Cafe

Náhodou se lektroka anatomie v hodině neudržela. Vyprávěla nám o své mňam zkušenosti s Banana nutella palačinkami a vyhlášeným Masala čajem v obchůdku kousek od školy.

Nepálská rodina ho vlastnila. Mini, nanápadný, témeř neoznačený. Otevírací doba sice uvedená byla. Zastihnout je zde však bylo značně obtížné. Témeř nemožné. Ale povedlo se mi s troškou trpělivosti.

Za 25 rupiíí dostávám šálek silného čaje výrazné chuti po koření, až mě jazyk štípe z toho množství zázvoru. ‚,Jo, tak takový Masala čaj si ráda zopakuju“ pomlaskávám si spokojeně.  Věru reklamu sem jim dělala ráda. Nasadili dost vysokej standart. Jenže pak přišly do Rišikéše monzuny a Nepálci se stáhli se pryč.

Mango Tree Garden

Bylo dalším Masala čaj spotem, kde v dvakrát tak velkém šálku servírovali rovněž velmi dobře kořenený chai asi za 60 rupií. Silou byl teda o mnoho slabší než ve Frogu, ale i tak, to byl chai, který jsem si ráda znovu opět zopakovala. A spolu s ním taky cizrnové palačinky s papája marmeládou a hřebíčkem. Doplňovali se v ústech božsky. Ale o palačinkách to dnes nebude…

indicky masala caj mango tree garden

Nejlepší Masala čaj najdeš v Česku

Sem tam se v Rišikéši dalo narazit na fakt dobrý chai. Ale spíš vyjímečně. Nenapadlo by mě, že ho někdy ještě ochutnám znovu mimo Indii. V Česku.

Kousek od svého rodného města. V Berouně. Fakt se divím, že se o nich ještě nepíše v kulinářskejch časopisech a průvodcích. Asi bych se o to měla zasloužit. Zaslouží si to. Po více než 10 měsících, co ho tam popíjím se mi naskytla příležitost naučit se ho doma uvařit. Takže pojďmě do toho.

Jak na indický Masala čaj?

Objednala jsem si pro tu vyjímečnou příležitost na Scuku.cz 1 litr čerstvého kravského mléka s obsahem tuku až 4%. Chtěla jsem to mít fakt dobrý. A domluvila si lekci vaření Masala čaje u sebe doma.

Kde vzít originál koření na Masala čaj?

Kardamom jsem zakoupila s předstihem v jejich obchodě s indickým kořením a potravinami. Jeho online verzi najdeš na facebooku, link na všechny tři pobočky zde:

Indický koření používám dost často, ale neměla jsem zrovna po ruce čerstvý zázvor a ten jejich speciální černý čaj. Vše potřebné však lektor zajistil a dovezl s sebou.

Lekce vaření indického Masala čaje začíná

Nejdřív sem byla poučena, že Masala chai kterej dnes budeme vařit nebude chutnat stejně,  jak jsem zvyklá v Namastaey India Restauraci.

Proč? Ptala jsem se…

,,Nemáš plynový sporák, ale elektrickej. Máš jinou vodu. Smaltovaný hrnec. Koupila jsis třinový druh cukru.  Taky více procentní mléko, jinou značku než běžně používáme pro přípravu čaje u nás v restauraci. Ale pokusíme se uvařit ten nejlepší čaj s tím co máme‘‘ dodal optimisticky.

Příprava jedné várky na dva šálky

Indický lektor si vybírá hrnek o velikosti 250ml. Odměří si do něj vodu z kohoutku -později jsem si to změřila a bylo to 200ml přesně. Vlije objem do hrnce na přípravu čaje. Zapne plotnu na stupeň 7. Zatím, co se voda vaří strouhá nahrubo na struhadle čerstvej zázvor a vysvětluje mi, jak je potřeba vybrat kvalitní v chuti silný zázvor, který poznáš podle toho, že má uvnitř vlásky. ,,To ten čínskej nemá“ dodává.

Kolik gramů čeho?

Když voda bublá vhodí tam chomáč zázvoru. Doptávám se na množství. Marně. Nedá mi přesné číslo. Jede na pocit. Podle oka řekla bych, že to byla vrchovatá malá lžíce. Čekáme až se zázvor svaří tzn. začne vonět.

Žádá si lžičku. Pečlivě si vybírá kterou. Takovou, kteoru budu pak v budoucnu používat jako odměrku pro vaření Masala čaje. Vybírá si větší čajovou. Nabírá vrchovatý dvě indickýho černýho čaje a šup s tím k zázvoru.

Nechává to spolu probublat. K tomu pak přihodí o trochu méně vrchovatý stejný lžičky třinové štávy sušené -mnou vybrané náhrady bílého cukru. Prý neví, jak dostatečně sladké to s tou třtinou bude, tak dává raději méně, rozumněj dvě lžičky. S klasickým cukrem by to prej byli lžičky čtyři.

Otevírá skleničku s indickým kardamomem. Pečlivě si vybírá dva středně velký lusky. Otevře je a semínka z nich vhodí do hrnce. Kdybys měla hmoždíř rozdrtíme je. Tak možná příště.

Kolik mililitrů?

Vezme stejný hrnek jímž odměřil vodu a odměří tím čerstvé mléko. Dává množtví o asi dva centimetry méně než vody tj. 150ml. Když spadne pěna v hrnci přileje tam mléko. Pak čekáme až se vše krásně zahřeje. Prohřeje. Smísí. U toho mi povídá, že spouta lidí dělá chybu, že sleje čaj předčasně.

caj masala koreni

Měj s tím trpělivost

Masala čaj pak nemá dobrou chuť. Pach mléka se dostatečně nevyvaří a taky pak nemá tu správnou barvu. Zatímco čaj pění nahoru a dolů, lektor po několika opakování hlásí, ať se pořádně podívám na to, jak je čaj zabarvený. Ukládám si to do fotografický paměti. Ztmavlo to. To znamená, že je čaj hotov!

Páni, je to alchymie

Připravím mu sítko, taky dva menší šálky o velikosti espresso. Nemáš dva stejné? Nemám, hrdě se usmívám na tu dokonalou nedokalost.

Čaj ihned sleje do šálku. Ješte nám ho hodně zbylo. Tak odléváme vedle do hrnku, který jsme při vaření využívali jako odměrku. ‘Odměrka’ putuje o patro vejš k sestře. Dneska o čaji s mlíkem mluvila. Tak jeden dostane. Společne usedáme tradičně na zem a srkáme co jsme si navařili.

Co se první den naučíš, druhej den aplikuj do praxe

V lednici mi zbylo ješte spousta mléka. Druhý den jedu pryč na pár dní. Tak, aby neskejslo, ráno vstanu o trošku dřív. Rozhodnu se, že ho svařím v termosku Masala čaje s sebou na cestu.

Pamatuješ si ten postup vaření ještě?

Jedu podle včerejšího návodu co mi utkvěl v hlavě. Teda v domnění, že jedu podle něj. Pravdou je, že po té jedné lekci jsem si dokázala zapamatovat, kolik čeho dát a taky si zapamatovala moment, kdy je to Masala čaj hotový. Co šlo po zázvoru už jsem si tak dobře nepamatovala, což jsem zjistila až později.

Praxe dělá mistra v přípravě Masala čaje

Uvařila jsem více jak 700ml toho energy drinku. Zbylo mi ješte mlíko tak na jednu várku, za to místo v termosce hlásilo stop stav. Z každé jedné várky čaje jsem si ulila malý šáleček na otestování. Dává to křídla.

Mezi šálky jsem se dočetla, že třtinová štáva je méně sladká. A byla to pravda. Sladkosti čaje jak jí znám v Namastaey India jsem se přiblížila hned v první várce. Přidala jsem tam o dvě lžičky víc. No, bylo to tak akorád.

Druhá, třetí, čtvrtá várka čaje

Byli tam rozdíly v chuti, ale dohromady v jedné termosce to chutnalo prostě vyladěně.

Věděla jsem pouze, jak uvařit dva poctivé šálky. Neměla jsem větší hrnec na čaj. A chtěla jsem se co nejvíce přiblížit výsledku, kterého jsme dosáhli včera. A tak jsem se snadšením pustila do přípravy hned několikrát, znovu a znovu. Celkem 4x pro sobě. Měla jsem hodně mlíka, který potřebovalo spotřebovat a taky velkou termosku.

masala caj v namastaey india

Testování Masala čaje samotnými Indy

500ml putovalo dvě hodiny autem k indickým přátelům. Ti připravili paranthu- plněnou celozrnou placku paneerem/bramborem, kořením a koriandrem, pečenou v tandoor peci potřenou máslem. Mňam. Tradiční indická snidaně jak vyšitá. Já na stůj přinesla mou rukou připravený čaj. Oči se indům rozzářili a obličej proměnil v úžas. Páni.

Už jen ta barva sama o sobě je zaujala. Věděla jsem, že jsem to včera dobře odkoukala. Díky bohu mám dar učit se rychle. A uplatníš-li to, co se naučíš v praxi do 24h znovu, zapříčiníš se o to, že ti to v hlavě zůstane ještě hóódně dlouho.  Čaj měl věru úspěch.

Hari Ôm Tat Sat.

Lucie

Chcete se naučit, jak uvařit Masala čaj u vás doma?

Napište do Namastaey India email na ahojindia@gmail.com, že máte zájem o to se to taky naučit. Už nákou dobu je přemlouvám ať udelají kurz taky pro veřejnost. Ale furt nic. 

Mimo to maj celkem tři pobočky ve Středočeským kraji. V Berouně, na Mělníce a taky na Kladně, kde prodávají indický potraviny a koření. No a taky vaří super v chuti autentický indický jídlo. Chcete-li je v současný době podpořit objednejte si takeaway nebo rozvoz. Více najdete na webu indické restaurace Namastaey

Lucie Meera Ji
Nořím se do hlubin svého těla a učím se rozumět jazyku, kterým ke mě hovoří. Inspiruju svou cestou druhé k tomu, aby se nebáli vystoupit z řady a dovolili si být více sami sebou. Věřím, že žití v Pravdě svého Bytí, péče o duši a tělo je klíčem ke zdraví a lékem na večnou nespokojenost dostupný všem a nestojí skoro nic - pouze naši pozornost a čas.
Komentáře