Poprvé jsem Laddu přišla nachuť na kurzu učitele jógy v Rishikesh Yoga Association ku příležitosti oslavy svátku Raksha Bandhan. Objevila jsem, že Laddu je nedílnou součástí indických náboženských událostí a festivalů. Je to sladkost z mléka, mouky, cukru, oleje a ghí. Sladkost tak sladká, že je snad povinnost ji alespoň jednou v životě ochutnat.
V sprnu proběhlo hodně poprvé. A Laddu mělo hned několik podob. Boondi Laddu z cizrnové mouky (besan). Semolina Laddu z pšeničné krupice. Coconut Laddu s kokosem.
A protože ráda experimentuju s tradičními pokrmy a inovuju, rozhodla jsem ukuchtit Laddu na způsob raw vegan energetických kuliček. Bez rafinovaného cukru. Cizrnové mouky, která mě osobně nedělá moc dobře na žaludek a bez ghí.
Laddu pro všechny
V plánu bylo podělit se o Laddu s indickou rodinou. Se studenty kurzu učitele jógy a dodat jim energii po náročné hodině Aštang jógy. S učiteli, s celým týmem. A v neposlední řadě mě zajímalo, zda-li netradiční verze tradiční indické sladkosti bude mít u indů vlastně vůbec úspěch.
Možností je spousta, chuť záleží na kuchtící. Je potřeba se rozhodnout pro pár stěžejních věcí, ideálně dle toho, co ti dělá dobře. Osobně jsem se rozhodla pro tyto ingredience:
Vlaššské ořechy
1 hrnek ovesných vloček
1 jablko středně velké
1 lžíce raw kokosového olej
1/3 hrnku slunečnicových semínek opražených
1 lžička dalchini (skořice) dle chuti
Pár kapek růžové vody (není nutné)
Na obalení: strouhaný kokos, raw kakao či nadrcené oříšky
Postup:
Jako první jsi vše odvaž. Ovesných vloček jeden hrnek. Vlašských ořechů hrst. Datlové pasty cca 3cm tlustý pruh na kousky roztrhej. Jablko na struhadle nastrouhej. Vymačkej z něj šťávu.
K ruce vem mixér na rozmixování ovesných vloček a vlašských oříšků v mouku. Taky středně velkou mísu na hnětení do který to vše pak dáš. K tomu přidej na pánvy opražená slunečnicová semínka, polévkovou lžíci raw kokosového oleje. Malou lžičku skořice a pár kapek růžové vody. Vlastníma rukama uhnětej v těsto na Laddu.
Je-li těsto řidší konzistence dosyp ho vločkama. Pokud příliš suché přidej trošku štávy z jablka. Těsto ochutnej a případně dochuť dle potřeby skořicí. Je-li cítit hodně po vločkách, přidej trošku datlové pasty.
Jsi-li s chutí spokojen/a uválej těsto v bochánek a dej ho spočinout na min. 30 min do lednice. Poté si připrav krabičku s uzávěrem ve které budeš Ladddu skladovat a vystel ji pečícím papírem. Z těsta si pak uždibuj špetkou ruky a válej ho v dlaních na menší kuličky o průmeru cca 2,5cm. Ty pak na závěr vyválej ve strouhaným kokosu, raw kakau nebo v podrcených oříšcích. Pak je dej vychladit.
Jak Laddu podávat?
Jako super rychlý snack, energetickou kuličku či třeba jako sladké knedlíčky spolu s kvalitním farmářkým jogurtem. Mňam.
Super je, že v lednici vydrží i několik dní, tedy pokud je hned nesníš…
Klidně využij své kreativity. Laddu kuličky napytlíkuj potřech do nepropustnýho papíru, ovaž Kautukou, vlož do papírovýho sáčku,vytvoř si vlastní samolepky, nalep na obal, vrch zalep aby se nerozkutálely a rozdej energii dál…