laddu tradiční indická sladkost

Laddu indická sladkost (ne)tradičně

Poprvé jsem Laddu přišla nachuť na kurzu učitele jógy v Rishikesh Yoga Association ku příležitosti oslavy svátku Raksha Bandhan. Objevila jsem, že Laddu je nedílnou součástí indických náboženských událostí a festivalů. Je to sladkost z mléka, mouky, cukru, oleje a ghí. Sladkost tak sladká, že je snad povinnost ji alespoň jednou v životě ochutnat.

Tradiční indická sladkost (ne)tradičně

V sprnu proběhlo hodně poprvé. A Laddu mělo hned několik podob. Boondi Laddu z cizrnové mouky (besan). Semolina Laddu z pšeničné krupice. Coconut Laddu s kokosem.

A protože ráda experimentuju s tradičními pokrmy a inovuju, rozhodla jsem ukuchtit Laddu na způsob raw vegan energetických kuliček. Bez rafinovaného cukru. Cizrnové mouky, která mě osobně nedělá moc dobře na žaludek a bez ghí.

Laddu pro všechny

V plánu bylo podělit se o Laddu s indickou rodinou. Se studenty kurzu učitele jógy a dodat jim energii po náročné hodině Aštang jógy. S učiteli, s celým týmem. A v neposlední řadě mě zajímalo, zda-li netradiční verze tradiční indické sladkosti bude mít u indů vlastně vůbec úspěch.

energetické kuličky laddu

Na cca 15 Laddu kuliček o průměru 2,5 cm budeš potřebovat

Možností je spousta, chuť záleží na kuchtící. Je potřeba se rozhodnout pro pár stěžejních věcí, ideálně dle toho, co ti dělá dobře. Osobně jsem se rozhodla pro tyto ingredience:

Vlaššské ořechy 

1 hrnek ovesných vloček

1 jablko středně velké 

Datlová pasta

1 lžíce raw kokosového olej 

1/3 hrnku slunečnicových semínek opražených

1 lžička dalchini (skořice) dle chuti 

Pár kapek růžové vody (není nutné)

Na obalení: strouhaný kokos, raw kakao či nadrcené oříšky 

Postup:

Jako první jsi vše odvaž. Ovesných vloček jeden hrnek. Vlašských ořechů hrst. Datlové pasty cca 3cm tlustý pruh na kousky roztrhej. Jablko na struhadle nastrouhej. Vymačkej z něj šťávu.

K ruce vem mixér na rozmixování ovesných vloček a vlašských oříšků v mouku. Taky středně velkou mísu na hnětení do který to vše pak dáš. K tomu přidej na pánvy opražená slunečnicová semínka, polévkovou lžíci raw kokosového oleje. Malou lžičku skořice a pár kapek růžové vody. Vlastníma rukama uhnětej v těsto na Laddu.

Je-li těsto řidší konzistence dosyp ho vločkama. Pokud příliš suché přidej trošku štávy z jablka. Těsto ochutnej a případně dochuť dle potřeby skořicí. Je-li cítit hodně po vločkách, přidej trošku datlové pasty.

Jsi-li s chutí spokojen/a uválej těsto v bochánek a dej ho spočinout na min. 30 min do lednice. Poté si připrav krabičku s uzávěrem ve které budeš Ladddu skladovat a vystel ji pečícím papírem. Z těsta si pak uždibuj špetkou ruky a válej ho v dlaních na menší kuličky o průmeru cca 2,5cm. Ty pak na závěr vyválej  ve strouhaným kokosu, raw kakau nebo v podrcených oříšcích. Pak je dej vychladit.

Jak Laddu podávat? 

Jako super rychlý snack, energetickou kuličku či třeba jako sladké knedlíčky spolu s kvalitním farmářkým jogurtem. Mňam.

Super je, že v lednici vydrží i několik dní, tedy pokud je hned nesníš…

All you need is LOVE and Laddu 

laddu energy kuličky

 

 

Klidně využij své kreativity.  Laddu kuličky napytlíkuj potřech do nepropustnýho papíru, ovaž Kautukou, vlož do papírovýho sáčku,vytvoř si vlastní samolepky, nalep na obal, vrch zalep aby se nerozkutálely a rozdej energii dál…

Lucie Meera Ji
Nořím se do hlubin svého těla a učím se rozumět jazyku, kterým ke mě hovoří. Inspiruju svou cestou druhé k tomu, aby se nebáli vystoupit z řady a dovolili si být více sami sebou. Věřím, že žití v Pravdě svého Bytí, péče o duši a tělo je klíčem ke zdraví a lékem na večnou nespokojenost dostupný všem a nestojí skoro nic - pouze naši pozornost a čas.
Komentáře