seminkovy_chlebik_bez_cukru

Semínkový chlebík bez cukru

Byla to láska na první ochutnání. Bohužel, semínkový chlebík z biobchodu obsahoval Dobroslad. Ač přírodní sladidlo z ječmene, za mě je tam úplně zbytečně. Přidanýmu cukru v jídle, je dle mého názoru lepší se úplně vyhýbat. Proto jsem se rozhodla, že se vyzvu a upeču semínkový chlebík doma bez cukru. Je to až překvapivě jednoduché.

Receptů semínkový chlebík na internetu je fakt spousta. Vždy ale obsahují nějaký ten cukr a taky hodně ořechů. Na můj vkus ‚‚semínkáče‘‘ obsahují přespříliš surovin. Proto recept, který píšu je spíše skromný a především šetrný k našemu žlučníku.

Ingredience v bio kvalitě

  • 1 hrnek slunečnicových semínek
  • 1/4 hrnku dýňových semínek
  • 2 a 1/4 hrnku ovesných vloček
  • 1/2 hrnku lněných semínek
  • 1/4 hrnku chia semínek
  • 30g psyllia
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 a 3/4 hrnku vody
seminkovy_chlebik_bez_cukru_priprava

Jak připravit semínkový chlebík

  1. Formu na pečení, ideálně podlouhlou, vystel pečícím papírem, tak aby ti přečuhoval 2-3cm papíru ven. Pomuchlej ho. Líp se ti s ním bude pracovat a bude tam držet.
  2. Vločky, slunečnicová a dýňová semínka postupně opraž na pánvi, až začnou vonět a zezlátnou, dej je na stranu.
  3. Ve zvláštní misce smíchám psyllium, lněné semínko a chia a zaleju vodou, nechám min. 1 minutu nabobtnat.
  4. Do velké mísy dej opražená semínka a nabobtnanou směs s psylliem, přidej sůl a rukou řádně promíchej.
  5. Směs vlož do formy na pečící papír, zakryj přečuhujícím zbytkem pečícího papíru, zabal do utěrky a nech přes noc odpočinout
  6. Chlebík peč na 180°stupňů po dobu 20-30 minut.
  7. Pak ho vyndej z formy, obrať na plech a dopeč ho na pečícím papíře cca 30-40 minut.
  8. Nech ho 2 hodiny vychladnout, poté krájej.

Praktické tipy z praxe:

  • vyčkej na příznivé postavení Měsíce, v lunárním kalendáři najdeš značku pro pečení chleba (povede se v ty dny lépe a chutná božsky)
  • těsto na chléb si připrav k večeru, přes noc nech pod utěrkou a ráno dej péct
  • chlebík uchovávej v utěrce, aby si udržel vlhkost
  • zvlášť v zimě chutná skvěle opečený na suché pánvy potřený sádlem, česnekem a se solí
  • semínkový chlebík je sytý, stačí ho dva krajíce
  • je návykově dobrý, tak bacha ať se ho nepřejíte, může vám být težko, máte-li citlivý žaludek
  • změna je život, vločky doporučuju obměňovat za špaldové či pohankové

Lucie Meera Ji
Nořím se do hlubin svého těla a učím se rozumět jazyku, kterým ke mě hovoří. Inspiruju svou cestou druhé k tomu, aby se nebáli vystoupit z řady a dovolili si být více sami sebou. Věřím, že žití v Pravdě svého Bytí, péče o duši a tělo je klíčem ke zdraví a lékem na večnou nespokojenost dostupný všem a nestojí skoro nic - pouze naši pozornost a čas.
Komentáře